Select the search type
  • Site
  • Web
Search

STRUKOVNA

TEHNIČAR ZA RAZVOJ VIDEOIGARA

Program četverogodišnjeg trajanja obrazovanja

Sektor: Elektrotehnika i računalstvo

 

Tehničar za razvoj videoigara razvija i programira videoigre, radi u raznim razvojnim okolinama za izradu videoigara, dizajnira razne grafičke elemente potrebne za izradu videoigara, implementira razne vizualne efekte u videoigrama, animira 3D objekte, producira audio i video sadržaj, upravlja projektnim fazama razvoja videoigara, radi u timovima, testira kvalitetu videoigara s aspektom iskustva igrača i sudjeluje u procesu plasiranja proizvoda na tržište.

Nakon završene tehničke strukovne četverogodišnje škole i polaganja završnoga rada, stječe se kvalifikacija koja omogućuje zaposlenje kao dizajner grafičkih elemenata i sadržaja, programer. Nakon položene državne mature učenicima se pruža mogućnost visokoškolskog obrazovanja na fakultetima kao što su Fakultet elektrotehnike i računarstva, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike te na drugim fakultetima i stručnim studijima.

 

Zdravstveni zahtjevi: Osobe koje obavljaju navedene poslove trebaju imati uredno opće zdravstveno stanje, sposobnost koncentracije, preciznost i staloženost u radu, razvijenu pokretljivost i usklađenost ruku i prstiju, dobar vid i sluh, sposobnost razlikovanja boja i sitnih detalja.

 

Za upis je potrebna liječnička svjedodžba medicine rada.

Predmeti koji se boduju za upis: Hrvatski jezikMatematikaprvi strani jezikFizikaLikovna kultura i Tehnička kultura

 

 

 

PRODAVAČ

Trajanje obrazovanja: 3 godine

Učenici koji se školuju za zanimanje prodavač, tri godine uče i rade kako u školi, tako i na praksi u prodavaonicama. Mnogi naši prodavači sudjelovali su na raznim natjecanjima i postigli zavidne rezultate. Time su pokazali kvalitetu rada u školi, ali i na praksi. Mnogi od njih odlučili su nastaviti svoje školovanje i završiti školu za komercijalista. Svoju kreativnost pokazuju i prilikom izrade ukrasa kojima ukrašavaju školu, ali i izradom raznih predmeta koje prodaju i novac doniraju u humanitarne svrhe. Radne mape našim prodavačima nisu nikakav problem. To dokazuju i dobre ocjene, kojima se nagrađuje trud i rad u prodavaonicama.

 

Obrazovni program za zanimanje prodavač je trogodišnja strukovna škola u kojoj se učenici obrazuju kako bi po završetku školovanja mogli raditi u velikim trgovačkim sustavima, na specijaliziranim odjelima ili u malim trgovačkim društvima. Prodavač prodaje robu te savjetuje kupce o njezinoj kupovini. Posao uključuje i obračun prodane robe, brigu o blagajni, vođenje evidencije naručene, primljene i prodane robe.

 

Za upis u obrazovni program za zanimanje prodavač boduju se prosjeci ocjena od 5. do 8. razreda te zaključne ocjene iz  navedenih predmeta koje su učenici ostvarili u 7. i 8. razredu: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik.

   *SŠ Novska upisuje 20 učenika smjera prodavač.

 

Za upis je potrebna potvrda nadležnog školskog liječnika, a zahtijeva se uredan vid, raspoznavanje osnovnih boja, uredan sluh, sposobnost funkcionalnog glasovno-jezično-govornog izražavanja u svrhu uspostavljanja komunikacije, uredna funkcija mišićno-koštanog sustava, uredna funkcija srčano-žilnog sustava, uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje. Zahtijeva se i Ugovor o provedbi praktične nastave.

Obrazovanje za zanimanje prodavač završava pisanjem i obranom završnog rada.

 

 

 

STOLAR

Trajanje obrazovanja: 3 godine

Stolari se bave obradom drva i drugih zamjenskih materijala. Obradom proizvode pokućstvo, stolariju, oplate te obloge i razne uporabne predmete. Sva ova znanja naši učenici stječu na nastavi, ali i u novoopremljenoj radionici u školi. Učenici sami izrađuju razne rukotvorine koje prodaju kako bi opremili radionicu i imali što bolje uvjete za rad. Praksu obavljaju i u raznim stolarskim radionicama. Učenici popunjavaju i radne mape kojima dokazuju što su i kako radili te što su novoga naučili.

 

Obrazovni program za zanimanje stolar je trogodišnja strukovna škola u kojoj se učenici obrazuju kako bi po završetku školovanja mogli izrađivati, ugrađivati, postavljati, popravljati i održavati masivni i pločasti namještaj te građevnu stolariju (prozore, vrata, stubišta, ograde, krovne nadstrešnice i dr.). Također, nakon školovanja mogu oblagati stropove i podove te izrađivati pregradne stijene. Stolar može raditi i na restauraciji i rekonstrukciji namještaja ili se baviti oplemenjivanjem namještaja furnirom i letvicama.

 

Za upis u obrazovni program za zanimanje stolar boduju se prosjeci ocjena od 5. do 8. razreda te zaključne ocjene iz  navedenih predmeta koje su učenici ostvarili u 7. i 8. razredu: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik.

   *SŠ Novska upisuje 10 učenika smjera stolar.

 

Za upis je potrebna liječnička svjedodžba medicine rada, a zahtijeva se uredan vid i dubinski (prostorni) vid, raspoznavanje osnovnih boja, uredna funkcija mišićno-koštanog sustava, uredna funkcija dišnog sustava, uredna funkcija srčano-žilnog sustava, uredna funkcija kože na otkrivenim dijelovima tijela, uredna ravnoteža i stabilno stanje svijesti, uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, odsutnost alergije na profesionalne alergene. Zahtijeva se i Ugovor o provedbi praktične nastave.

Obrazovanje za zanimanje stolar završava pisanjem, izradom i obranom završnog rada.

 

 

 

BRAVAR

Trajanje obrazovanja: 3 godine

Obrazovni program za zanimanje bravar je trogodišnja strukovna škola u kojoj se učenici obrazuju kako bi se po završetku školovanja mogli baviti proizvodnjom različitih ručnih alata, jednostavnijih dijelova strojeva, metalnih ograda, prozora, vrata, metalnog namještaja i drugih metalnih građevinskih elemenata. Po predloženom ili vlastitom nacrtu mogu crtati na odabranom materijalu oblike i mjere, koje potom ručno ili strojno mogu izrezivati. Tako grubo oblikovane predmete bravar oblikuje u finalne proizvode.

 

Za upis u obrazovni program za zanimanje bravar boduju se prosjeci ocjena od 5. do 8. razreda te zaključne ocjene iz  navedenih predmeta koje su učenici ostvarili u 7. i 8. razredu: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik.

   *SŠ Novska upisuje 10 učenika smjera bravar.

 

Za upis je potrebna liječnička svjedodžba medicine rada, a zahtijeva se uredan vid i dubinski (prostorni) vid, raspoznavanje boja, uredna funkcija mišićno-koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, stabilno stanje svijesti i uredna ravnoteža, uredna funkcija kože na šakama i podlakticama. Zahtijeva se i Ugovor o provedbi praktične nastave.

Obrazovanje za zanimanje bravar završava pisanjem, izradom i obranom završnog rada.

 

 

 

VODOINSTALATER

Program trogodišnjeg trajanja obrazovanja za obrtništvo – jedinstveni model obrazovanja

Sektor: Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija

 

Vodoinstalater radi u radionici na izradi i pripremi elemenata instalacija i uređaja za ugradnju. On izrađuje, popravlja i montira elemente instalacija i uređaja koji omogućavaju siguran dotok od glavnog voda do trošila. Vodoinstalater vrši poslove priključivanja sustava za pripremu tople vode, solarnih sustava, dezinfekcije mreže i spajanja cjevovoda za odvod otpadnih voda. Vrši ispitivanje i nadzor vodovodnih uređaja na nepropusnost, nadzire uređaje tijekom rada te radi na održavanju i čišćenju vodovodnih uređaja. 

 

Tijekom školovanja vodoinstalater stječe teorijska i praktična znanja koja su potrebna za uspješno obavljanje poslova. Osim općeobrazovnih sadržaja, nastavni plan sadrži i stručno-teorijski dio s izbornom nastavom te praktični dio s vježbama u školskoj radionici i kod obrtnika. Posao vodoinstalatera zahtijeva strpljivost, točnost te mogućnost rješavanja tehničkih problema.

 

Zdravstveni zahtjevi: Uredan vid, raspoznavanje boja, uredna funkcija mišićno-koštanog sustava, uredna funkcija dišnog i srčano-žilnog sustava, uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, uredna funkcija kože na šakama i podlakticama.

 

Za upis je potrebna liječnička svjedodžba medicine rada.

Predmeti koji se boduju za upis: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik.

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr