Select the search type
  • Site
  • Web
Search

STROJARSKI TEHNIČAR

Trajanje obrazovanja:  4 godine

 

Zanimanje za strojarskog tehničara novo je zanimanje u našoj školi. Strojarski tehničari bave se projektiranjem, gradnjom, upotrebom i održavanjem alata i strojeva te konstruiranjem alata i strojeva u timu sa strojarskim inženjerima. Strojarski tehničari u našoj školi imaju priliku raditi i učiti u novoj učionici koja je, za potrebe nastave, opremljena sa šesnaest novih računala. Pohađajući ovaj smjer učenici stječu temeljnu naobrazbu iz strojarstva te osnovu za nastavak školovanja na višoj školi ili fakultetu. 

 

            Obrazovni program za zanimanje strojarski tehničar je četverogodišnja tehnička škola u kojoj se učenici obrazuju kako bi mogli projektirati, izrađivati, upotrebljavati i održavati različite strojeve i alate, sudjelovati u njihovoj gradnji i projektiranju te unapređivati i razvijati rad strojeva i proizvodnih pogona. Strojarski tehničar može konstruirati i projektirati pojedinačne strojne dijelove, alate, jednostavne elemente, sklopove i naprave te izrađivati potrebnu tehničku i tehnološku dokumentaciju. Zatim može raditi na različitim strojevima, podešavati ih te izvoditi razna tehnička i tehnološka mjerenja. Za obavljanje navedenih poslova treba ovladati računalnom tehnikom, znati oblikovati pisanu dokumentaciju na računalu, poznavati osnovne vrste procesnih, montažnih i drugih tehnologija, te tehnologija obrade, poznavati osnove konstruiranja i dimenzioniranja, te vrlo dobro poznavati tehničke propise i standarde.

 

 

Za upis u obrazovni program za zanimanje strojarski tehničar boduju se prosjeci ocjena od 5. do 8. razreda te zaključne ocjene iz navedenih predmeta koje su učenici ostvarili u 7. i 8. razredu: Hrvatski jezik, Matematika, prvi strani jezik, Fizika, Kemija i Tehnička kultura.

 

 

   *SŠ Novska upisuje 20 učenika smjera strojarski tehničar.

 

 

Za upis je potrebna liječnička svjedodžba medicine rada, a zahtijeva se uredan vid, dubinski (prostorni) vid, uredan sluh, raspoznavanje boja, uredna funkcija mišićno-koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, stabilno stanje svijesti i uredna ravnoteža.

 

 

Obrazovanje za zanimanje strojarski tehničar završava pisanjem i obranom završnog rada. Ukoliko žele nastaviti obrazovanje u nekoj visokoškolskoj ustanovi, učenici također mogu polagati ispite državne mature.

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr