Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Obilježen Međunarodni dan računovođa

 

U cijelome svijetu 10. studenoga obilježavamo Dan računovođa. Zasigurno poznajete nekoga tko se bavi ovim zanimanjem i možete se složiti da ono nije nimalo lako. Posao računovođe iziskuje veliku koncentraciju i naporan rad, a računovođe možemo opisati kao organizirane, odgovorne, pouzdane i pedantne osobe koje svakodnevno nadograđuju svoja znanja.

 

Prvu knjigu u svijetu u kojoj se znanstveno-teorijski i praktično opisuje dvojno knjigovodstvo napisao je 1458. godine dubrovački ekonomist, filozof, humanist i diplomat Benedikt Kotruljević pod naslovom Della mercatura et del mercante perfetto (O trgovini i savršenom trgovcu). Iako je Benedikt Kotruljević prvi u svijetu napisao knjigu o dvojnom knjigovodstvu, zasluga za prvo tiskano djelo iz knjigovodstva pripala je 1494. godine profesoru teologije Luci Pacioliju za djelo Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita. Na temelju tog djela, Paciolija drže „ocem suvremenog računovodstva“.

 

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana računovođa, učenici ekonomskog usmjerenja Srednje škole Novska izradili su prigodne plakate koje su izložili u predvorju škole. Učenici od prvog do četvrtog razreda, u pratnji svojih predmetnih nastavnika, okupili su se treći školski sat gdje su svi zajedno poslušali prezentaciju predmetne nastavnice računovodstvene skupine predmeta Edite Šneperger.

 

Vjerujem da je učenicima prezentacija bila zanimljiva jer su u njoj prikazane najzanimljivije činjenice o računovođama i računovodstvenoj profesiji. Također, učenici su pogledali dva videouratka koji prikazuju načine predavanja nastavnih sadržaja u digitalnom dobu.

 

Nakon ove aktivnosti, učenici su rješavali kvizove pomoću svojih pametnih telefona. Uz pomoć digitalnog alata Quizizza, učenici su prethodnih dana u paru izradili kvizove. Učenici četvrtih razreda osmislili su kviz znanja za treći razred koji je osmislilo kviz za drugi razred i tako sve do prvog razreda. Svi učenici koji su sudjelovali u provedbi aktivnosti, nagrađeni su odličnom ocjenom iz sudjelovanja u nastavnom procesu, kao i učenici koji su najbolje u razredu riješili kviz znanja. Predavanju su se pridružile ravnateljica Nikolina Fijačko Filipović i pedagoginja Slavica Čar.

 

                                                                                                                                                                           Edita Šneperger, mag. oec.

Dokumenti za preuzimanjePovratak

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr