Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Dan sjećanja

 

Dana 17. studenoga u Srednjoj školi Novska obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. 

 

Voditelji Nika Baić i Luka Milinković najavili su da je današanja izložba postavljena uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. To je državni blagdan koji obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara te počinjen pokolj u Škabrnji.

 

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno je više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Obilježavanje je započelo minutom šutnje za sve stradale.

 

Otvaranje izložbe za ovu prigodu uveličale su učenice prvog razreda - Amai Novaković na violini i Irma Vidaković na flauti, a izvele su skladbu Time to say goodbye.

Vukovar je mjesto posebnog domovinskog pijeteta zbog svoje važne uloge i mjesta u povijesti uspostave samostalne, neovisne i suverene hrvatske države te predstavlja simbol hrabrosti, žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskome ratu, a najpoznatijim simbolom Vukovara smatra se upravo Vukovarski vodotoranj, koji je glavni motiv danas otvorene izložbe. Osim Vukovara i njegova vodotornja, jedna osoba ostavila je poseban trag u našim srcima, kako kod starijih, tako i kod mlađih. Smatra se hrvatskim simbolom ratnog novinarstva te jednim od heroja Domovinskog rata za što je posmrtno odlikovan 2011. godine. On je Siniša Glavašević.

 

U nastavku, Elena Poklečki recitirala je svoju inspirativnu pjesmu. Svi uključeni izrazito su se potrudili uveličati ovo obilježavanje. Jakov i Filip Jugović izradili su maketu vodotornja kroz period prije, tijekom i nakon rata, dok su naši bravari s profesorom Ivanom Zelenikom izradili veliku maketu vodotornja. Cjelokupni događaj osmislila je profesorica Ksenija Bakran Kovačević.

 

                                                                                                                                                                               tekst: Ella Klarić, 2. e

                                                                                                                                                                              foto: Matija Škovrlj, 2. e

Dokumenti za preuzimanjePovratak

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr