Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Svjetski dan štednje

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje 31. listopada  učenici 3. e, u okviru predmeta Bankarstvo i osiguranje i Vježbeničke tvrtke  pod nazivom Chocky Road te 2. e razrednog odjela u okviru premeta Uvod u poslovno upravljanje, timskim radom istražili su važnost štednje i postavili izložbu edukativnih materijala u prostoru naše škole.

 

Svjetski dan štednje (njem. Weltspartag; eng. World Savings Day) obilježava se svake godine 31. listopada u spomen na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan 1924. godine u Milanu, u povijesnome sjedištu banke Cassa di Risparmio delle Province Lombarde. Profesor Filippo Ravizza, koji je poslije bio i ravnatelj Međunarodnog instituta za štedionice (eng. International Savings Banks Institute), posljednjeg je dana tog kongresa proglasio Svjetskim danom štednje. Taj je dan posvećen promicanju i jačanju svijesti javnosti o važnosti štednje za suvremenu ekonomiju i osobne potrebe svakog pojedinca.

 

U pandemijskom razdoblju hrvatski građani osjetno su povećali svoje financijsko bogatstvo. Rezultat je to povećane štednje zbog neizvjesnosti i manjih mogućnosti potrošnje, s jedne, te smanjene potražnje za kreditima s druge strane. Prema izvješću Hrvatske narodne banke krajem prošle godine ukupna financijska imovina kućanstava dosegnula je 586 milijardi kuna. To znači da svaki hrvatski građanin u prosjeku raspolaže sa 150 tisuća kuna.

 

Bilo je zanimljivo istraživati podatke o kretanju i ulaganju štednje građana u Republici Hrvatskoj, ali i saznati od učenika na koji način ostvaruju svoju štednju i kako razmišljaju o potrebi i prednostima štednje sada i u budućnosti.

                                                                    

                                                                                                                                                                      Marijana Frkat Adžijević, prof. mentor

                                                                                                                                                                      Zdenka Marton, prof. savjetnik

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr