Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Da se ne zaboravi...

 

Ove godine obilježavamo 30-u godišnjicu od početka Domovinskog rata i patnje i stradanja hrvatskog naroda. Bitka za Vukovar bila je bitka za Hrvatsku.

 

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga 1991. slomom obrane grada. Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu.

 

Do eskalacije sukoba u Slavoniji došlo je već u srpnju i kolovozu 1991. kada je Jugoslavenska narodna armija sa srpskim paravojnim postrojbama napala hrvatska sela i protjerala hrvatsko stanovništvo s ciljem zauzimanja i okupacije istočne Hrvatske, koja je trebala započeti zauzimanjem Vukovara i njegovim potpunim uništenjem. Agresor je s 30 000 vojnika i paravojnih skupina, te s oko 1600 oklopnih borbenih vozila, 60 zrakoplova, 350 topova i mnoštvom ostale vojne tehnike krenuo na Vukovar. Hrvatskih branitelja bilo je svega 1800.

 

Krajem kolovoza započeo je opći napad na grad. Puna tri mjeseca hrvatski branitelji odolijevali su danonoćnim napadima za osvajanje Vukovara. Jedina komunikacija za opskrbu hrvatskih branitelja “Kukuruzni put” bila je presječena. U gradu se nalazilo više od 15 000 civila.

 

Na desetke neprijateljskih tenkova i oklopnih transportera zaustavljeno je na Trpinjskoj cesti prozvanoj “Groblje tenkova”. Početkom listopada u potpunom okruženju Vukovar je trpio neprekidna topnička razaranja i bombardiranja. Svi sposobni za borbu, Vukovarci i mladići iz cijele Hrvatske bili su na crtama diljem grada, na koji je dnevno padalo 7000 različitih projektila.  

 

Tijekom ovog tjedna na satovima povijesti sjetili smo se tih tragičnih dana u jesen 1991. Učenici su svoji radovima odali počast gradu Heroju. Izbor njihovih radova izložili smo u predvorju škole.

 

17.12.2021. ispred škole u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje učenici i profesori zapalili su lampione.

 

                                                                                                                                                                                              tekst: Ksenija Bakran Kovačević, prof.

                                                                                                                                                                                              foto: Lucija Filep, 2.g

                                                                                                                                                                                                     Petra Vidaković, 2.g

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr