Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Europski dan statistike

 

Europski / Svjetski dan statistike obilježava se 20. listopada. I mi smo ga u našoj školi obilježili na satovima Matematike i satovima Statistike.

 

Prvi Svjetski dan statistike obilježen je 2010. godine, pa sljedeći tek 2015., jer je Generalna skupština UN odlučila da će se dan statistike obilježavati svake pete godine. Kako statistika ne bi bila zaboravljena u godinama između, Eurostat (statistički ured EU) odlučio je u godinama između 20. listopada obilježavati Europski dan statistike. Ovakvim obilježavanjem podsjećamo sve ljude na važnost statistike u svakodnevnom životu: ukratko, na ispravno prikupljanje, obradu i čitanje podataka.

U Srednjoj školi Novska ovaj važan dan za statistiku kroz različite aktivnosti obilježavamo od 2018. godine. Ove smo godine taj dan obilježili aktivnostima na satima Matematike te na satima Statistike. Rezultate tih istraživanja izložili smo u hodniku škole.

 

STATISTIKA

Učenici trećeg razreda ekonomskog usmjerenja postavili su  javnu izložbu pod nazivom Svjetski dan statistike. Prezentirali su način prikupljanja, obrade, analize, interpretiranja i primjene statističkih podataka vezanih uz popis stanovništva Republike Hrvatske koji se ove godine provodi na dva načina, kao samopopis građana kroz sustav e-Građani  i terensko popisivanje stanovništva koje provode educirani popisivači. Također, učenici su tabelarno i grafički analizirali strukturu upisanih učenika u našu školu u 2021./2022. školskoj godini i usporedili strukturu upisanih učenika u odnosu na prošlu školsku godinu. Aktivnosti tijekom ove, ali i prošle godine, objavljivali smo u eTwinning grupi Statistics at School u kojoj razmjenjujemo ideje i kreativnost u području statistike sa školama u Europi. U realizaciji aktivnosti posebno su se angažirale učenice Katarina, Matea, Iva i Anamarija. Provedene aktivnosti objavljene su na društvenim stranicama škole: https://www.facebook.com/knjiznicassn/posts/1801763616678328.

 

MATEMATIKA

U našoj školi matematiku predaju profesori Lea Božić, Filip Batrla i Gordana Divić. Oni su svoje učenike motivirali na suradnju te su učenici u školi i kod svojih kuća pripremili pitanja za ankete, proveli su ih među ostalim učenicima, obradili  su njihove odgovore te obrađene podatke izložili u školskom hodniku.

U akciji prikupljanja pitanja i obradi ankete sudjelovali su učenici 2.g, 4.g., 2.e i 4.e razreda pod mentorstvom profesorice Lee i profesora Filipa, dok su učenici 3.g razreda na satu matematike odgovorili na pitanja koja im je postavila profesorica Gordana te su na istom satu statistički obradili odgovore na ta pitanja, a kod kuće su ih upotpunili dijagramima i ukrasili.

 

Iz provedenih anketa možemo izvući neke zanimljive podatke kao na primjer da 78.5% naših učenika čita u slobodno vrijeme, ali ne knjige. Knjige čita tek 34.9% učenika, a među tim knjigama najviše čitaju kriminalistički žanr. Filmove gledaju najčešće sami kod kuće, ali ne prečesto, nego manje od jednom do jednom tjedno. Najradije gledaju akcijske filmove, horore, komediju i romantiku. Slušaju li naši učenici glazbu? Moglo bi se reći da većina učenika svakodnevno sluša glazbu, a veliki dio njih to čini 1-2 sata dnevno. Izbor prijatelja ovisi im o vrsti glazbe koju prijatelji slušaju (tako tvrdi 65.3% učenika naše škole), a slušaju najčešće pop i narodnu vrstu glazbe. Od društvenih mreža najčešće koriste Snapchat i Instagram i to čak 3-6 sati dnevno (njih 52.3%). Time zaključujemo da im internet služi uglavnom za zabavu (82.7%). Također možemo zaključiti da naši učenici jedu nezdravu hranu te da se uglavnom ne bave sportom.

 

U 3.g razredu  istraživali su statistiku u svog razreda. Tako smo saznali koliko su u prosjeku visoki, kolika im je prosječna masa, kakve su im oči, kada i gdje su rođeni, koliko imaju braće i sestara te koliko su im stari roditelji. Za detaljnije informacije pogledajte rezultate na hodniku.

Osim anketa, naši su učenici istražili i podatke do kojih su došli preko službene stranice Državnog zavoda za statistiku o broju učenika u srednjim školama Republike Hrvatske te su u školi saznali podatke o broju učenika u našoj školi u vremenu od 2005. do 2021. godine. Došli su do zaključka da broj srednjoškolaca opada jako brzo i prilično mnogo s jakom i potpunom negativnom korelacijom (u HR -0.90396, a u SŠ Novska -0.98064).

 

                                                                                                                                                                   Zdenka Marton, prof. savjetnik

                                                                                                                                                                  Gordana Divić, prof. savjetnik

Dokumenti za preuzimanjePovratak

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr