Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Žene u svemiru

 

Svjetski tjedan svemira obilježili smo od 4. do 8. listopada s dva popularnoznanstvena predavanja, gledanjem filma, izložbom te učeničkim prezentiranjem o ovogodišnjoj temi tjedna svemira, o Ženama u svemiru.

 

U ponedjeljak, 4. listopada, slušali smo zanimljivo predavanje profesorice Danijele Takač, koja nas je upoznala s njezinim iskustvima iz NASA-inog kampa u SAD-u. Poslušali smo i predavanje vodeće astrofizičarke u Hrvatskoj, prof.dr.sc. Vernese Smolčić, o galaksijama i njihovom razvoju. U srijedu smo pogledali film Hidden figures o tri matematičarke, crne rase, koje su u vremenu segregacije u SAD-u odigrale vrlo važnu ulogu u razvoju znanosti te lansiranju čovjeka u svemir. Postavili smo i izložbu u prostoru škole. Pripremili su je učenici 2. d, 2. g, 3. g, 3. s i 4. g. Prezentirali su svoja istraživanja u školi u petak 8. listopada pred brojnom publikom učenika, nastavnika i gostiju iz NORA-e. Potom je na red došla i publika. Okušala je svoje znanje kroz kviz koji je pripremila učenica 4. g razreda. Učenici koji su ostvarili prva tri mjesta za nagrade su dobili čokolade. Prije samoga kraja, zamolili smo da se ispune evaluacijski upitnici. Srednja ocjena koju smo dobili bila je 4.61.

 

Obilježavanje tjedna svemira dio je međunarodnog eTwinning projekta Women in Space koji smo pokrenuli sa SŠ Čakovec, a kojem su se pridružile brojne druge škole iz Hrvatske, Turske i Italije. U nastavku projekta obilježit ćemo još dva važna dana, Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti (11.2.2022.) i Međunarodni dan astronomije (7.5.2022.).

 

                                                                                                                                                                 tekst: Gordana Divić, prof. savjetnik

                                                                                                                                                                 foto: Gordana Divić, prof. savjetnik

                                                                                                                                                                         Ana Alar, 2.g 

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr