Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Naš EKO Božić!

 

Školski projekt  „Reci: eko!“ nastavlja tradiciju obilježavanja Božića u školi na temu recikliranja i dijeljenja primjera dobre prakse.

 

Već tradicionalno, početkom prosinca prostor naše škole odiše božićnim ugođajem. Rezultat je to kreativnih radionica učenika koji sudjeluju u ekološkom projektu pod nazivom „Reci: eko!“.

 

Ciljevi projekta su:

-  poticanje učenika i lokalne zajednice na aktivnosti smanjivanja otpada recikliranjem,

- razvijanje poduzetničkih ideja i aktivnosti u području ekologije i održivog razvoja,

- istraživanje načina prevencije i rješavanja ekoloških problema odvajanjem otpada, izradom ekoloških vrećica, izradom estetskih predmeta od recikliranih materijala,  istraživanjem stručne literature, prodajnim izložbama i sl.

- provođenje trajne edukacije te informiranja učenika i javnosti o važnosti smanjivanja otpada kroz aktivnosti unaprjeđenja rada škole: organiziranje javnih događanja u vidu izložbi recikliranih predmeta, projektna i istraživačka nastava, izrada plakata, anketa, prezentacija, organiziranje kreativnih radionica, sudjelovanje u eTwinning projektima na temu ekologije i klimatskih promjena i sl.

- razvijanje odgovornosti, kritičkog mišljenja, vještina i sposobnosti za timski rad učenika.

 

U realizaciji projekta uspostavili smo i suradnju s poduzetnicima u lokalnoj zajednici. Ona se ostvaruje kroz prikupljanje ambalažnog otpada koji učenici zatim koriste u radionicama za izradu različitih uporabnih predmeta. Time smo ostvarili i naš cilj da svijest o brizi za okoliš mora biti naša zajednička misija.

 

Tijekom godine javljamo se na natječaje koje objavljuju institucije u području ekologije i održivog razvoja. Naša aktivnost je trenutno usmjerena na snimanje video uratka na temu „Od starog novo, za dar od srca“. Riječ je o ekološko-obrazovnom nagradnom natječaju koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Namijenjen je djeci i mladima svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj na temu nadolazećih blagdana i izrade poklona za svoje najmilije. Cilj natječaja je da se djeci i mladima u okviru zadane teme, uz elemente ponovne uporabe, približi pravilan način gospodarenja otpadom i potakne promjena svijesti o vrijednosti stvari koje više ne koriste.

 

Vrijeme pred Božić učenici u projektu „Reci: eko!“ uvijek koriste za estetsko ukrašavanje prostora naše škole estetskim predmetima koji otkrivaju vrijednosti starih i odbačenih stvari. Vitrine u hodniku škole sadrže edukativne materijale vezane uz naše aktivnosti, ekologiju i održivi razvoj. Naročitu aktivnost u ostvarivanju božićnog ozračja imali su učenici 1.e razrednog odjela koji su radili u radionicama, uz pridržavanje  epidemioloških mjera.

 

 Naš projekt pridružuje se viziji da je vrlo važno poticati održivu i zdravu zajednicu koja se odgovorno odnosi prema okolišu u kojem živimo, a naša poruka nastavnicima i učenicima je:

 

„ SRETAN VAM EKO BOŽIĆ!“

 

 

 Mentor: Zdenka Marton, mag. oec.

                                                                          prof. savjetnik

 

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr