Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Svjetska, a naša

 

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata, koju smatramo izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj.

 

Među prvima su je prihvatili Francuzi. Riječ kravata dolazi od francuske riječi croata.

 

Od 18. listopada 2003. obilježava se Dan kravate. Tada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, koju su prikazivale i neke svjetske televizijske postaje i na taj način vidjelo ju je više od milijardu ljudi.

 

Hrvatski je sabor 17. listopada 2008. iskazao kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada, tokad se taj dan i službeno slavi u Hrvatskoj.

 

Učenici trećeg razreda gimnazije odlučili su sudjelovati u obilježavanju izradom plakata. Osim toga, pomalo smo se vratili u neka prošla vremena kada je kravata bila obavezni i poželjni dio odjevne kombinacije jer smo i mi taj dan nosili kravatu. Bilo nam je neobično, ali istovremeno i ugodno jer smo zapravo osjetili tu eleganciju koja je bila dio svakodnevice u prošlosti.

 

                                                                                                                                                                               Andrea Babić, prof.

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr