Select the search type
  • Site
  • Web
Search

VIJESTI

Sudjelovanje u eTwinning projektu

 

„Scientific women heritage, where our past meets our future“ puni je naziv projekta u kojem je sudjelovalo 16 učenika drugog i trećeg razreda gimnazije u prošloj školskoj godini.

 

Ovaj međunarodni eTwinning projekt započeo je u ožujku 2018. na inicijativu profesorica iz Turske i Španjolske. Njima su se pridružile i naše profesorice, Gordana Divić i Ivana Došlović Pezić kako bi nam uz pomoć učenika predstavile rad žena na području astronomije, fizike, matematike, medicine, tehnologije itd. U našoj su školi obuhvaćene znanstvenice kroz gotovo cijelu ljudsku povijest počevši od Hipatije iz antičke Aleksandrije pa sve do danas. Uz nju, predstavljene su još 34 znanstvenice.

 

Radovi su izloženi u predvorju škole. Učenici su prezentirali svoje znanstvenice sada 1.g i 2.g te im pojasnili značaj odnosno probleme s kojima su se susretale žene. Predstavljeno je mnogo radova tih žena – od složenijih matematičkih otkrića preko termina „computer bug“ pa sve do vegete. Osim prezentacije na hrvatskom jeziku, napravljene su i na engleskom kako bismo pokazali rad i ostalim učenicima i profesorima koji sudjeluju u eTwinning projektu.

 

Logo projekta nastao je tijekom posjeta učenika Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, a djelo je Nike Sogonić te prof. Gordane Divić. Seminarski radovi o svih 35 znanstvenica spojeni su u jednu knjigu: https://www.slideshare.net/gordanadivic/scientific-women-heritage-nasljedstvo-znanstvenica

 

Na kraju knjige donesen je zaključak kako nije lako biti žena i probijati se u „muškome“ svijetu. Uvijek moramo sagledavati širu sliku i otvoriti um novim mogućnostima te se ne bojati napraviti novi, nama nepoznati korak i riskirati. Mnoge od ovih znanstvenica osjetile su posljedicu svoje želje za znanjem i proučavanjem novoga svijeta. Možete reći da je to bilo davno prije, ali se žene i dalje susreću s diskriminacijom u svijetu samo zato što su, eto, žene. To nas ne treba sputavati već samo pogurati i potaknuti naprijed da razmišljamo u nekim drugačijim, dosad neviđenim smjerovima.

 

                                                                                                                                         Nika Sogonić, 3.g

Dokumenti za preuzimanjePovratak

Galerija

KONTAKTIRAJTE NAS

Tina Ujevića 2/a

44330 Novska

OIB: 21419265667

tel: 044 600 045

e-mail: ss-novska@ss-novska.skole.hr